1. ../../resources/img61.jpg
Wanneer heb je een wespennest?
Vooreerst zijn alle genoemde diertjes nuttig en nodig in de natuur. Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten. We dienen er dus naar te streven alle vernoemde diertjes zo weinig mogelijk uit te roeien.

In het voorjaar, bij de eerste warmte komen ze allen uit hun winter verblijfplaats tevoorschijn, een gaan ze op zoek naar een geschikte ruimte om een nest te bouwen.
Het vele rondvliegen wekt soms de indruk dat er al een nest is, doch in deze fase kan de brandweer nog niet optreden.

Wat ook veel voorkomt is dat bij het bloeien van bepaalde struiken en bloemen de wespen e.d. hierdoor erg worden aangetrokken.
Soms zitten er honderden wespen op een plant, doch ook hier kan de brandweer niets aan verhelpen.
(hiernaast zie je een wespennest aan de dakconstructie)

Als je een wespennest hebt dan kan je de brandweer verwittigen, ofwel kan je dit telefonisch doen via 03/690.19.20
Ofwel kan je HIER een 'ONLINE' formuliertje invullen.
Wat te doen bij een wespensteek?
Wespen zijn de agressiefste soort, vooral op het einde van de zomer, doch als je de beestjes met rust laat steken ze in principe niet. Bijen en hommels steken niet spontaan, enkel wanneer ze zich aangevallen voelen. In geval van hommels komt dit slechts uiterst zelden voor..

Wanneer je geconfronteerd wordt met een wespennest, moet je er vooral voor zorgen dat je het nest niet verstoord. De beste remedie bij een wespennest is ‘uit de buurt wegblijven’.
In geval van een bijenzwerm kunnen wij een imker verwittigen, die de nest zal komen scheppen.


Wanneer je per ongeluk wordt gestoken, indien nodig zo snel mogelijk de angel verwijderen zonder er op te drukken (gebruik bijv. een pincet). Een erg goede toelichting kan je vinden op de website van het antigifcetrum. Er bestaan pompjes en zalfjes die je kan bekomen bij de apotheek. De apotheker kan uitleggen hoe je deze kan gebruiken. In geval van meerdere steken, een reactie zoals ernstige zwelling, of steken op een gevoelige plaats kan je best een huisarts raadplegen.


In uitzonderlijke gevallen (steek in mond of keel) of bij een zware allergische reactie kunnen mensen ondermeer in ademnood komen. In dit geval mag je niet twijfelen een bel je het nummer 100 of 112.
Zij sturen een ambulance en of MUG naar de opgegeven plaats